Software gaat over gebruikservaring, niet over code

Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen “We willen iets eenvoudigs, iets gebruiksvriendelijk”? Waarom zijn er dan zoveel software applicaties die absoluut niet beantwoorden aan deze criteria? In het begin der software tijden waren eindgebruikers al tevreden als software werkte, als een bepaalde functionaliteit ondersteund werd. Vandaag is dat lang niet meer voldoende: applicaties moeten intuïtief en eenvoudig werken, met overzichtelijke en goed ogende schermen.

Evaluatie van software gebeurt dan ook niet op basis van de gebruikte technologie, projectaanpak, of functionele requirements. Neen, alhoewel al deze zaken essentieel zijn voor een goed resultaat, vormen ze niet meer dan een middel om te komen tot datgene waarover het gaat: de gebruikservaring! En als een gebruiker zegt “Ik vind het niet logisch dat dit zus of zo werkt, kan het niet anders?” dan is de typische reflex van de software leverancier om de eindgebruiker als onwetend te beschouwen, als iemand die niets van software of technologie kent. Wel, die technologie is absoluut niet van belang … het enige wat telt is wat de eindgebruiker ervaart bij het gebruiken van de software.

Bij het bouwen van software gaat het dus niet over het als een robot opleveren van functionaliteiten door middel van code, maar over het creëren van een ervaring. En hiervoor is oog voor design en gebruiksgemak essentieel.

Leave a Reply

  • (will not be published)